Loos Koboltgruva får pris
Historien om Loos Koboltgruva i nordvästra Hälsingland är en berättelse om 1700-talets industriella framåtanda. Men också om ett lokalsamhälles vision och tusentals ideella arbetstimmar. Nu hyllas gruvmuseet med utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2023.
Loos Koboltgruva
– Åh, så glad jag blir. Detta blir en hyllning till flera hundra års arbete, från gruvdrift till museum.
Pia Enocson, ordförande för föreningen Loosgrufvan
Mitt i hälsingebyn Los, omgiven av milsvida skogar och kristallklara tjärnar, ligger Loos Koboltgruva. Hit lockas årligen tusentals besökare för att få stiga ner och uppleva en genuin 1700-talsgruva på djupet. När du tar dig ner i gruvan längs trätrottoarer och trappor är det som att förflyttas 250 år tillbaka i tiden. Guidade visningar väcker gruvans historia till liv och får tankarna att snurra kring hur livet såg ut för den tidens gruvdrängar.
Lyckades med det omöjliga
Det var i slutet av 80-talet som föreningen Loosgrufvan bildades kring idén om att omvandla den gamla koboltgruvan i Los till besöksmål. Stora delar av lokalsamhället engagerades i arbetet och efter att miljontals liter vatten pumpats upp, mängder av skräp och sten fraktats bort och över 7000 timmars ideellt arbete lagts ner kunde äntligen den första guidade visningen hållas.
Det mångåriga och gedigna ideella arbetet bakom succémuseet är ett av många skäl till att Loos Koboltgruva nu får utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum.
Juryns motivering lyder:
”Med uthålliga och ideella krafter har man vid Loos koboltgruva lyckats göra det omöjliga möjligt – gruvan har återuppväckts ur sin 250-åriga törnrosasömn. Här synliggörs 1700-talets gruvdrift, blåfärgsverk och världens första nickelfyndighet. Med personligt engagemang levandegörs historien ur ägarparet Anna-Sophia och Henrik Kalmeters liksom gruvarbetarnas perspektiv. Genom att använda historien över generationsgränserna ger Loos Koboltgruva orten tro på framtiden.”
Om Loos Koboltgruva
Gruvdriften i Loos hade sina glansdagar under 1700-talet. År 1736 upptäckte Henrik Kalmeter koboltfyndigheter i Loos och började bedriva bergsbruk. Loos blev en industriort mitt i den stora hälsingeskogen. Här bröts kobolt till färg för Sveriges och Europas porslinsfabriker. 1751 blev gruvan världsberömd då Axel Fredrik Cronstedt upptäckte grundämnet nickel här. Men malmen avtog med tiden och 1773 lades verksamheten ner.
Läs mer: Loos Koboltgruva (loosgruvan.se)
Om utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum
Bakom utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum står Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam), Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet. Priset består av 25 000 kr, en emaljskylt och äran. Prisutdelning sker hos det vinnande arbetslivsmuseet när så är möjligt.
Läs mer: Arbetets museum – Årets Arbetslivsmuseum
Bland de nominerade arbetslivsmuseerna fanns dessa med i slutomgången:
- Bogserbåten S/S Herbert – Mjörns Ångbåtsförening,
- K A Almgrens sidenväveri & museum
- Rörstrand Museum.
Upptäck fler nyheter
Arbetets museum söker berättelser om kärlek online
Har du träffat din partner genom en dejtingapp, eller har det blivit mer svajp än kärlek? Har du någon gång...
Mohammad Sabaaneh är årets EWK-pristagare
Nu kan vi äntligen avslöja att Mohammad Sabaaneh är årets EWK-pristagare! Den palestinske satirtecknaren kommer att motta priset på Fullersta...
Nominera Årets Arbetslivsmuseum och Årets Arbetsmyra!
"Sveriges arbetslivsmuseer skulle inte kunna drivas utan otaliga eldsjälar i föreningsliv och civilsamhälle. Ofta drivs museerna ideellt och är beroende...
Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum
Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.