Har du minnen från Strykjärnet?

Har du eller din släkting packat påsar på Esselte Pac? Suttit i receptionen på Arbetets museum? Eller till och med arbetat på textilfabriken på Laxholmen? Nu söker Arbetets museum minnen och berättelser från Norrköpings mest älskade byggnad.

Den har gått under namnet Påsen. Andra kallade den för Laxholmen. Idag säger de flesta Strykjärnet. I mer än 100 år har den varit Norrköpings mest ikoniska byggnad. Nu startar Arbetets museum projektet ”Minnen kring Strykjärnet” där man vill få in berättelser och bilder från huset.

– Vi har länge vetat att vi inte har så många berättelser om Strykjärnet i vårt arkiv. Nu har vi fått tillfälle att göra något åt detta. Därför uppmanar vi nu människor som arbetat i eller har en relation till Strykjärnet att hjälpa oss genom att dela med sig av sina minnen och foton, säger intendent Ida Rådegård.

Strykjärnet färdigställdes 1917 som bomullsväveri för Holmens Bruk. Senare ändrade det inriktning men var fortsatt en del av Holmens textil. Efter textilkrisen flyttade Esselte Pac in och tillverkade papperspåsar i byggnaden. Efter ett antal års renovering öppnade Arbetets museum i december 1991.

”Vi har ganska bra koll på vad Strykjärnet har använts till men vi vet inte precis allt. Det är det som vi hoppas att norrköpingsborna ska hjälpa oss få reda på.”

– Vi har ganska bra koll på vad Strykjärnet har använts till men vi vet inte precis allt. Det är det som vi hoppas att norrköpingsborna ska hjälpa oss få reda på.

En period som är intressant är den under 1980-talet, efter papperspåsetillverkningen men innan museet öppnade. En annan är den senare delen av textilepoken.

– De berättelser från textilindustrin som vi har i arkivet är från personer som inte lever längre. Men det finns säkert människor kvar som arbetade i huset under 1950- och 1960-talet. De vill vi gärna komma i kontakt med, säger Ida Rådegård.

Arbetets museum är intresserat av olika typer av material. Fotografier och egenskrivna berättelser eller reflektioner som kan vara hur långa eller hur korta som helst. Materialet kommer att presenteras som en tidslinje på museets hemsida som växer fram under året. Förhoppningen är att inkomna bilder och texter väcker nya minnen hos besökarna och resulterar i fler berättelser.

Kontakt

Frågor? Kontakta info@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 09.


Upptäck fler nyheter

Stärk kulturarvet: digitalt möte om våra kurser våren 2025

Tisdagen den 17 december kl. 16.00–16.30 presenterar vi på Arbetets museum vårens kursutbud!Under mötet går vi igenom de 14 kurser...

Två händer som håller i varsin mobiltelefon. Varje telefon visar en hjärthalva. Sätter man telefonerna bredvid varandra blir hjärtat helt.

Arbetets museum söker berättelser om kärlek online

Har du träffat din partner genom en dejtingapp, eller har det blivit mer svajp än kärlek? Har du någon gång...

2024 års EWK-pristagare - Mohammad Sabaaneh. Han står i en korridor med händerna i fickorna och ler mot betraktaren.

Mohammad Sabaaneh är årets EWK-pristagare

Nu kan vi äntligen avslöja att Mohammad Sabaaneh är årets EWK-pristagare! Den palestinske satirtecknaren kommer att motta priset på Fullersta...


Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum

Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.