Digitopia
Vi står mitt i vår tids största förändring. Artificiell intelligens, robotar, autonoma system, digitalisering och automatisering – ny teknik är redan idag en stor del av våra liv. Men vad betyder den digitala utvecklingen för samhället och för oss som individer? I vår nya storsatsning Digitopia får du dyka ner i de stora framtidsfrågorna.
Lena Trapp
Kort om Digitopia
Utställningen kretsar kring fyra teman – arbete, vardagsliv, vård och övervakning. Områden där tekniken har skapat bekvämligheter och underlättat på många sätt. Men ny teknik leder också till nya frågor. Hur påverkas jobben? Vad händer när gränsen mellan jobb och fritid blir otydlig? Var och när tycker vi att det är okej att robotar används? Hur mycket av våra liv är vi egentligen villiga att dela med oss av? Vem drar nytta av vad och på vems bekostnad?
Digitopia är en efterföljare till de två succéutställningarna Industriland (invigdes 2007) och Framtidsland (vinnare av Årets utställning 2014). Utställningen produceras av Arbetets museum med finansiering av bland andra forskningsrådet Forte/Svenska ESF-rådet samt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Gig – personen bakom appen
I samband med skapandet av Digitopia har Arbetets museum gjort en dokumentation där vi intervjuar gigarbetare om deras erfarenheter. Syftet är att undersöka hur arbetsförhållanden och villkor ser ut i gigarbetarnas vardag. I Digitopia finns en utställningsdel som handlar om deras berättelser. Läs mer om utställningen här:
Ta plats i Noden!
I Digitopia finns ett rum för tillfälliga utställningar: ”Noden”. Har du en utställningsidé med kopplingar till ny teknik? Då finns det möjlighet att ställa ut i Noden. Skriv till oss och presentera din utställningsidé: utstallningar@arbetetsmuseum.se
Från 5 juni – september 2024 visas utställningen ”ATT LEVA FÖR ATT INTE DÖ” i Noden.
En utforskande utställning om mötet mellan kryonik, antropologi och samhälle. Skapad av socialantropologerna Karin Olsson och Hanna Lockner.
Kryonik är en process där människor fryses ner i flytande kväve med förhoppning att framtida vetenskapliga framsteg ska möjliggöra att personen kan återföras till liv igen. Utställningen visar resultatet från ett långvarigt projekt om kryonik, med visuellt material från Arizona där en av världens främsta kryonikorganisationer finns. I intima möten med människor som vill kryonisera sig, utforskar kreatörerna drivkrafterna bakom fenomenet och reflekterar över den tekniska utveckling som präglar vår samtid.
Detaljer från utställningen
Upptäck alla utställningar på arbetets museum
Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetslivet. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.