Ett liv värt att leva
Varför blev självmord människans följeslagare? Välkommen till en föreläsning med författaren och psykiatriprofessor Christian Rück.
Välkommen till en föreläsning med författaren och psykiatriprofessor Christian Rück.
Ett barn dör – varje förälders mardröm. En 104-årig professor tar sitt sista andetag på en dödsklinik i Schweiz. Det ses som ett rimligt val. En fånge svälter sig till döds i ett svenskt fängelse, ingen stoppar honom.
Människan är den enda varelsen som tar sitt eget liv – det är en vanligare dödsorsak än krig och mord tillsammans. I boken ”Ett liv värt att leva” riktar psykiatriprofessor Christian Rück ljuset mot självmordets katastrof och dess olika nyanser.
Sverige var först i världen med att införa en nollvision för suicid, men har ett brett folkligt stöd för dödshjälp. Vem har rätt att dö och vad kan vi lära oss av att självmord existerar? Kan vi bättre förstå livet, med all dess skönhet och bräcklighet, genom att ställa det mot det obehagligaste? Samtidigt beskrivs det hoppfulla – hur människan finner sin livslust, sin känsla av meningsfullhet.
Om föreläsaren
Christian Rück är författare och professor i psykiatri bördig från Norrköping. Hans tidigare bok ”Olyckliga i paradiset – varför mår vi så dåligt när allt är så bra” fick stor uppmärksamhet. Rück medverkar även regelbundet i Dagens Nyheter.
Torsdag 29 februari kl 18.00. Fri entré.
Arrangeras i samarbete med Sensus i anslutning till utställningen X60-X84 av fotograf David Lundmark.
Vill du vara säker på att inte missa något som är på gång?
På Arbetets museum är det alltid något på gång. Vi anordnar spännande programaktiviteter året runt, för alla åldrar. Upptäck våra evenemang eller följ oss på sociala medier!