Mohammad Sabaaneh är årets EWK-pristagare

Nu kan vi äntligen avslöja att Mohammad Sabaaneh är årets EWK-pristagare! Den palestinske satirtecknaren tar emot priset på Fullersta Gård i november.

Wahaj Bani Muflih

Nu kan vi äntligen avslöja att Mohammad Sabaaneh är årets EWK-pristagare! Den palestinske satirtecknaren kommer att motta priset på Fullersta Gård i november.

Årets pristagare föddes 1979 i Jenin på Västbanken och har arbetat som satirtecknare sedan 2002. Hans bilder har främst riktats mot den israeliska ockupationen, men, precis som hans föregångare Naji Al-Ali, har han också granskat palestinska frågor, och har därför ibland blivit censurerad i palestinska medier.

”Den här utmärkelsen gäller inte bara mig; den gäller alla palestinier”

Mohammad Sabaaneh

Om att tilldelas Sveriges finaste pris för satirtecknare säger konstnären:

”I många generationer har palestinsk konst varit en form av motståndskamp, ett sätt att uttrycka identitet, dokumentera historia och inspirera till hopp. Mitt arbete är en del av den traditionen, med satir och uttrycksfulla bilder som utmanar förtrycket och uppmanar till fred och jämlikhet. Det internationella erkännande som EWK-priset innebär förstärker mina budskap, så att de når en större publik och medverkar till ökad förståelse och solidaritet över hela världen. Den här utmärkelsen gäller inte bara mig; den gäller alla palestinier i Palestina som möter våldsdåd som även drabbar konst, kultur och berättelser.”

Hedersomnämnande till Tecknaruppropet

I samband med tillkännagivandet av årets EWK-pristagare vill EWK-sällskapet, tillsammans med samarbetsparterna för EWK-priset, även utdela ett hedersomnämnande till det svenska initiativet ”Tecknaruppropet” och beskriver det som den viktigaste händelsen inom svensk satir på flera decennier.

Läs mer i pressmeddelande om årets EWK-pris


Upptäck fler nyheter

Ett kollage över otaliga arbetslivsmuseer runt om i landet: kvarnar, gruvor, bruksmiljöer, flygplan, veteranbilar, tåg, fartyg och mycket mer.

Nominera Årets Arbetslivsmuseum och Årets Arbetsmyra!

"Sveriges arbetslivsmuseer skulle inte kunna drivas utan otaliga eldsjälar i föreningsliv och civilsamhälle. Ofta drivs museerna ideellt och är beroende...

En mosaik av bilder från några av de antagna i årets dokfotosalong, tillsammans med texten "Arbetets museums Dokfotosalong 2024: Tidsresor"

Här är årets deltagare i Dokfotosalongen

Förväntan var stor på museet när ansökningarna till årets Dokfotosalong skulle räknas in. Söktrycket har återigen varit rekordhögt – faktiskt...

Ett tåg på museijärnväg tuffar fram genom skogen med resenärer som nyfiket tittar ut.

Planera semestern med Museiguide

"Arbetslivsmuseerna blir allt bättre på att göra det roligt för många olika åldrar. Så ta med både far- och morföräldrar...


Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum

Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.