Ge röst åt det outtalade

Detta interaktiva evenemang för samhällsdeltagande innehåller en diskussion om olika tillvägagångssätt för att forska om och representera de sociala, kulturella, politiska och psykologiska arven efter folkmordet i Bosnien och Hercegovina. Det undersöker också de bestående konsekvenserna för överlevande genom tid och rum. Samtalet sker i form av en föreläsning/rundbordetsamtal.

Ett samtal om folkmordet i Srebrenica

Detta interaktiva evenemang för samhällsdeltagande innehåller en diskussion om olika tillvägagångssätt för att forska om och representera de sociala, kulturella, politiska och psykologiska arven efter folkmordet i Bosnien och Hercegovina. Det undersöker också de bestående konsekvenserna för överlevande genom tid och rum. Samtalet sker i form av en föreläsning/rundbordetsamtal.

Paneldeltagare:
Dr. Adis Elias Fejzić, Prof. Hariz Halilovich och Dr. Hasan Nuhanović som under många år har samarbetat omfattande kring dessa kritiska frågor. Moderator är Prof. Adnan Mahmutović.

Dr. Adis Elias Fejzić är bosnisk konstnär och akademiker vars arbete utforskar de medeltida bosniska gravstenarna (Stećak) och deras omtolkning i dagens Bosnien och Hercegovina och dess diaspora. Hans forskning sträcker sig till minnesstudier, återhämtning efter konflikt och kulturell representation.

Genom sina kreativa projekt behandlar Dr. Fejzić teman som förlust, motståndskraft och krigets bestående påverkan på individer och samhällen. Han har samarbetat internationellt i initiativ som kombinerar akademisk forskning med konstnärligt uttryck och ger insikt i minnets komplexitet och tystnader kring traumatiska historier.

Prof. Hariz Halilovich är prisbelönt författare och professor i globala studier vid RMIT University, Melbourne. Hans forskning fokuserar på erfarenheter från fördrivna och diaspora-samhällen, särskilt de som drabbades av folkmordet i Bosnien, och utforskar teman som identitet, translokalitet och mänskliga rättigheter.

Prof. Halilovich har författat inflytelserika verk, inklusive Places of Pain och Writing After Srebrenica, samt samarbetat i många internationella projekt om krigsarv och rättvisa. Han förenar akademiska studier med samhällsengagemang och förespråkar för överlevande genom att lyfta fram deras berättelser globalt.

Dr. Hasan Nuhanović är bosnisk författare, akademiker och överlevande från folkmordet i Srebrenica. Känd för sitt arbete för rättvisa och sanning har han ägnat större delen av sin karriär åt att dokumentera folkmordets händelser och söka ansvar för begångna grymheter.

Dr. Nuhanović är författare till de hyllade böckerna Under the UN Flag och The Last Refugee, som återger hans personliga upplevelser under Srebrenicas fall och kritiserar de internationella institutionernas misslyckande med att skydda civila. Hans arbete har spelat en central roll för att öka den globala medvetenheten om folkmordet och dess efterdyningar, vilket gör honom till en framstående röst inom mänskliga rättigheter och folkmordsstudier.

Prof. Adnan Mahmutović är författare och full professor vid Stockholms universitet och har en MFA i kreativt skrivande från City University of Hong Kong. Sedan 2007 har han föreläst vid Engelska institutionen på Stockholms universitet och varit skönlitterär redaktör för Two Thirds North, en tidskrift för transnationellt skrivande, sedan 2010.

Han recenserar ofta för akademiska tidskrifter inom litteraturvetenskap och kreativt skrivande. Nedan följer en lista över hans viktigaste publikationer. Utöver dessa har han publicerat vetenskapliga artiklar i böcker och tidskrifter som Studies in the Novel, Writing in Practice, Transnational Literature, Mosaic, ImageTexT Interdisciplinary Comics Studies, American Studies in Scandinavia, Short Fiction in Theory and Practice, The Journal of Postcolonial Cultures and Societies, The Journal of Contemporary Literature, och The Coleridge Bulletin.

DEMOKRATI- OCH MÄNNISKOVÄRDEDAGARNA I NORRKÖPING

Denna föreläsning är en del av Norrköpings demokrati- och människovärdedagar som sträcker sig över flera dagar. Läs mer om det här: https://norrkoping.se/demokratidagar


Vill du vara säker på att inte missa något som är på gång?

På Arbetets museum är det alltid något på gång. Vi anordnar spännande programaktiviteter året runt, för alla åldrar. Upptäck våra evenemang eller följ oss på sociala medier!