Den svarta humorn som följeslagare
Vad uppstår när ett tidskrävande hantverk möter aktuella, snabba nyhetshändelser? Det har textilkonstnären och illustratören Lotta Sjöberg undersökt. Nu visar vi hennes samhällskommenterande broderi och virkning i utställningen ”Den svarta humorn som följeslagare”.
Lotta Sjöberg
”Det finns en eftertänksamhet i det långsamma. Det sätter sig på tvären mot samtiden, som är snabb och lönsam och produktiv. Det finns knappt något så långsamt och olönsamt som att brodera, därför blir det arbetet också det finaste jag vet, något ovärderbart, något som faller utanför systemen. Det blir en protest, en omsorg.”
Lotta Sjöberg
Nyhetsflashar är en stor inspirationskänsla i Lotta Sjöbergs arbete med broderi. Snabba och flyktiga utgör de en stark kontrast till hennes hantverk som är både långsamt och konkret. Resultatet av mötet blir politiskt kommenterande broderier, som ett slags dagsverser.
Lotta Sjöberg är tecknare och illustratör och har både den tecknade och broderade bilden som medium. Ämnen som hon återvänder till är psykisk ohälsa, moderskapet, kvinnorollen och kvinnokroppen i förfall, klädindustrins exploatering och kommersialisering och nedvärderade kvinnliga hantverk som make-up och broderi.
Långsamhet som metod
Lottas arbete med broderi och virkning blir ett slags motsats till det snabba tecknandet, där hon ibland upplever att hon måste sakta ner för att verkligen lära känna sina karaktärer. Ta hand om dem, låta dem vara fysiska och trassla och skrynkla sig. Men med broderiet blir det något annat.
”Det börjar ofta med att jag broderar ett ansikte, som nästan alltid blir uppgivet eller bekymrat. Det bara blir så, det är som att fingrarna inte kan göra nåt glatt. Ofta vet jag inte vad fortsättningen ska vara, men eftersom broderandet är så långsamt, så finns det massor av tid längs vägen att komma på idéer eller ordlekar. Jag litar alltid på att hjärnan ska hitta på något, och det gör den.”
I brännpunkten mellan serier och textilt hantverk
Comics craftivism är ett nytt namn på en genre som rör sig någonstans mellan serietecknande och den växande craftivism-rörelsen, där garngrafitti, broderade budskap på stan och stickade kläder på skulpturer används som ett sätt att ge värme, liv, färg och budskap i det offentliga rummet. Bildforum som Instagram hjälper till att sprida denna konstform över världen i en sorts aktivistisk anda. Det blir ett alternativ till massproduktion: ett enda broderi kan spridas över hela världen med sitt budskap, helt utan ekonomiska intressen.
Om Lotta Sjöberg
Lotta Sjöberg bor i Stockholm, är utbildad på Konstfack och arbetar som serietecknare och illustratör. Hon har anlitats av bland annat Svenska Dagbladet, Vi föräldrar och flera av Sveriges fackföreningar. Sedan 2009 driver hon det populära Facebookforumet Family living – the true story. Hon debuterade 2005 med serieboken Bebisbekännelser – guide för nybörjarföräldrar och har sedan dess gett ut en rad böcker, bland annat Orka torka: motståndsinspiration från facebookgruppen Family Living – the true story.
Detaljer från utställningen
Foto/illustration: Lotta Sjöberg
Upptäck alla utställningar på arbetets museum
Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetslivet. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.