Design, vardagsliv och hållbarhet

Design, vardagsliv och hållbarhet – går det ihop? Tre författare till den nya boken Sustainability through Everyday Designs berättar om förutsättningar för ett hållbart vardagsliv och hur en designer kan skapa sådana lösningar.

8 februari 2024
18:00
Plan 6

Välkommen på bokrelease och mingel!

Design, vardagsliv och hållbarhet – går det ihop? Det vill tre författare till den nyutgivna boken Sustainability through Everyday Designs berätta om. I boken beskrivs hur design kan ge förutsättningar för ett hållbart vardagsliv och hur en designer kan skapa sådana lösningar. Välkommen på ett event med bokrelease och mingel där författarna berättar om tankarna bakom boken och olika sätt att förstå samt designa för en hållbar vardag, i form av både designteori och praktiska exempel.

Boken vänder sig till alla som är intresserade av hur man genom design kan skapa förutsättningar för ett hållbarare vardagsliv. Den riktar sig till såväl verksamma designers och studenter som till dig som bara är nyfiken. I boken beskrivs hur de produkter, tjänster, miljöer och system som vi möter i våra dagliga liv kan utformas på ett sätt som hjälper oss att leva gott inom planetens gränser. Boken presenterar också olika sätt att skapa sådan vardagsdesign genom att:

  • visa på sambanden mellan livsstilar, design och hållbarhet
  • presentera olika sätt att förstå och designa för hållbarhet i vardagen
  • ge vägledning om hur du kan arbeta i ett specifikt designprojekt
  • djupdyka i aktivtetscentrerad transformation, ett sätt att designa som tar in vardagslivet i all sin komplexitet.

Torsdag 8 februari kl18.00, fri entré och ingen föranmälan. Arrangeras av Svensk Form Öst.

OM FÖRFATTARNA

Anneli Selvefors är designforskare och innovationskatalysator vid RISE Research Institutes of Sweden. Hon utforskar hur organisationer kan skapa transformativa och hållbara lösningar genom att använda designteori tillsammans med nya verktyg och innovationsprocesser, i relation till teman såsom energianvändning i hushåll och cirkulära erbjudanden.

Sara Renström är designforskare vid RISE Research Institutes of Sweden och en återkommande gästföreläsare vid Chalmers tekniska högskola. Hon undersöker hur design kan stödja mer hållbara sätt att leva, ofta tillsammans med användare genom att utforska både nuvarande och alternativa sätt att leva.

Helena Strömberg är forskare och universitetslärare inom design för hållbarhet vid Chalmers tekniska högskola. Hon kombinerar beteendevetenskapliga och sociologiska teorier med designmetodik för att stödja hållbarhet i relation till mobilitet, energianvändning och konsumtion i hushåll.


Vill du vara säker på att inte missa något som är på gång?

På Arbetets museum är det alltid något på gång. Vi anordnar spännande programaktiviteter året runt, för alla åldrar. Upptäck våra evenemang eller följ oss på sociala medier!