Platser för arbete – omställningar igår och idag
Konferensrapport för Arbetets museums arbetslivskonferens "Platser för arbete - omställningar igår och idag" 2023.
Foto: Daniel Nilsson. Bilden är beskuren.
Om museet – Berättelser och arkiv
Arbetets museum ger ut skrifter och publikationer, bland annat utifrån våra minnesinsamlingar och samtidsdokumentationer, liksom från konferenser och utställningsprojekt.
Flera publikationer kan laddas hem som pdf:er här på webben. Andra kan köpas på nätbokhandlar eller i museets butik. Du kan också få publikationer hemskickade från museibutiken, då tillkommer portokostnad.
Konferensrapport för Arbetets museums arbetslivskonferens "Platser för arbete - omställningar igår och idag" 2023.
Foto: Daniel Nilsson. Bilden är beskuren.
Rapport från ett nordiskt seminarium om folkbildning och bevarande av arbetarminnen på Arbetets museum den 28–30 november 1985. Seminariet arrangerades i anslutning till en tältutställning som presenterade olika Gräv-där-du-står-projekt, som visades på Arbetets museum.
Dokumentation av det internordiska lokal- och arbetarspelsseminariet på Arbetets museum i Norrköping 1986. Ett seminarium om utvecklingen av arbetarspel och lokal- och amatörteater i Norden under perioden 1975–86. Anordnat av Dramatiska institutet, Nordiska Amatörteaterrådet, Arbetets museum, Nordisk kulturfond och Skådebanan. / Jan af Geijerstam
Del 1 Arbetsliv och identitet. Del 2 hantverkare, tjänstemän. Stencilutgåva av de föredrag som presenterades på seminariet 1986.
Rapport från en konferens om Arbetets museum i Norrköping den 11 juni 1987. Arrangerades tillsammans med stiftarna LO, TCO, ABF och KF där man diskuterade och presenterade sina visioner och ambitioner med det framtida museet.
Som ett led i förberedelserna för uppbyggnaden av Arbetets museum fick Riksutställningar uppdraget att utarbeta ett förslag till basutställningar. / Göran Carlsson och Per-Uno Ågren, 1987.
Rapport från ett seminarium på Arbetets museum i Norrköping den 20–21 januari 1988. Ett seminarium om kvinnors arbete och nödvändigheten att lyfta fram och skildra det.
Rapport från konferens i Norrköping 11–13 september 1989. Föredrag av Inger Jonsson, Ulla Wikander, Ewa Gunnarsson, Barbro Atlestam, Eva Linnman, Doris Norrgård och Sigrun Kaul om kvinnor och arbetsliv.
Grävrörelsen, som inspirerades av Sven Lindqvist bok 1978, ledde till inrättandet av Arbetarhistoriska råd som skulle verka både regionalt och lokalt, och initiera till bevarandeinsatser och kulturminnesvård. LO, ABF och Arbetets museum ville med den här skriften förmedla de erfarenheter som gjorts för att levandegöra arbetets historia. / Veikko Jauhiainen och Jan Westlund, 1989.
Ett informationsblad för att främja kontakten mellan de arbetshistoriska råden, olika grävcirklar och arbetslivsmuseer, Arbetets museum, LO och ABF. Utkom med ytterligare två nummer 1990. Redaktör Jan Westlund, 1989.
Fuism, Föreningen för undervisning i svenska museer, genomförde sin 20:e folkbildningskonferens den 10–11 november 1988 på Arbetets museum. Museipedagoger mötte folkbildare. Skriften innehåller konferensens föreläsningar och presentationer. 1989.
Föredrag presenterade vid andra nordiska seminariet om arbetarkultur i Norrköping 1986. Det första nordiska seminariet om arbetarkultur och arbetarfolklore ordnades vid Köpenhamns universitet 1983. Andra nordiska seminariet arrangerades i Norrköping av Arbetets museum och etnologiska institutionen vid Göteborgs universitet. I boken publiceras ett urval av de 50 föredrag som presenterades under de fyra dagar konferensen pågick. Lönearbetare från många yrken och ur skilda perspektiv belyses under huvudrubrikerna Forskning om arbetarkultur. Klass i vardande, Arbetsliv och identitet, En självständig arbetarkultur?, Tjänstemän och lönearbetare, Arbetarminnen och textanalys. Redaktörer Birgitta Skarin Frykman, Kjell Bergman, Berith Jacobsson och Elisabeth Tegner, 1989.