Arbetshistoriska råd, 1, 2
Redaktör Jan Wiklund, 1990
Om museet – Berättelser och arkiv
Arbetets museum ger ut skrifter och publikationer, bland annat utifrån våra minnesinsamlingar och samtidsdokumentationer, liksom från konferenser och utställningsprojekt.
Flera publikationer kan laddas hem som pdf:er här på webben. Andra kan köpas på nätbokhandlar eller i museets butik. Du kan också få publikationer hemskickade från museibutiken, då tillkommer portokostnad.
Redaktör Jan Wiklund, 1990
En resehandbok in i arbetets kulturlandskap. Beskriver 385 museer, samlingar och miljöer med anknytning till arbetets historia under de senaste 150 åren. Tonvikten ligger på industrisamhällets miljöer. / Jan af Geijerstam, 1990.
Arbetets museums första forskningsprogram. Museets ambition inför 90-talet presenteras – att initiera debatt och forskning om kulturella uttrycksformer, kulturmöten, kulturkonflikter och kulturassimilering på industrisamhällets arbetsplatser. Perspektivet är lokalt, nationellt och internationellt. Redaktör Maths Isacson, 1991.
Som ett komplement till utställningen med samma namn utgavs tidningen Sjätte sinnet, för att berätta om hur våra sinnen tas i bruk och även missbrukas i arbetslivet. Första numret med bidrag av bland annat Sara Lidman och Ludvig Rasmusson. Utkom med sammanlagt sex nummer. Redaktör Anika Agebjörn, 1991.
En presentation av etnolog Gunnel Andersdotter och fotograf Anders Kratz dokumentation av byggnadsarbetet 1990–91, då Strykjärnet omvandlades från fabrik till museum. Trad Wrigglesworth skriver om husets historia. Redaktör Mikael Parr, 1991.
En katalog till fotoutställningen med samma namn med bilder som berör människor och deras arbete från slutet av 1800-talet till 1990-talet. Redaktör Rune Hassner, 1991.
Ett introduktionshäfte till utställningen. / Åke Olsson, Per-Uno Ågren, 1991.
Tidningens andra nummer handlar om ljus och belysning på arbetsplatsen, och om ögat. Redaktör Cecilia Bertwall, 1992.
Tredje numret handlar om känseln – om känselförnimmelser och känsloupplevelser. Bland annat om att arbeta i vården och om föreställningar om kvinnors flinka fingrar vid löpande bandet. Redaktör Anika Agebjörn, 1992.
En minnesinsamling genomfördes där fyra fackförbund som organiserar städare tillsammans med Arbetets museum, Nordiska museet och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vände sig till städare för att få deras yrkes- och levnadsskildringar. Nitton av berättelserna har publicerats i Nordiska museets serie Svenska folket berättar. Redaktör Ann Runfors, 1992.
Fjärde och femte numret handlar om lukten och smaken. Om brödupproret i Norrköping och hur man tillverkar barkbröd. Om den goda smaken, och om lungor och luktsinne. Sven Delblanc skriver om lukter han minns. Torgny Karnstedt skriver om lukten av skit och pengar runt pappersbruken. Redaktör Anika Agebjörn, 1993.
Om hörselns betydelse i arbetslivet, och om risken att bli hörselskadad och om sjätte sinnet – förnuftet. Finns det plats för ett sjätte sinne i arbetslivet? Vad betyder sinnesupplevelserna för vår förmåga att dra förnuftiga slutsatser? Redaktör Anika Agebjörn, 1993.