Om museet – Berättelser och arkiv

Publikationer

Arbetets museum ger ut skrifter och publikationer, bland annat utifrån våra minnesinsamlingar och samtidsdokumentationer, liksom från konferenser och utställningsprojekt.

Flera böcker liggandes på hög.

Ladda ner publikationer

Flera publikationer kan laddas hem som pdf:er här på webben. Andra kan köpas på nätbokhandlar eller i museets butik. Du kan också få publikationer hemskickade från museibutiken, då tillkommer portokostnad.

Yrkesvägledare – ett yrke i förändring (konferensrapport)

Rapport från konferensen som arrangerades på Arbetets museum den 25 november 2005.

Rum för genus

Redovisning av Arbetets museums uppdrag att undersöka förutsättningarna för etablerandet av en resursenhet för genusfrågor vid museerna. På uppdrag av Utbildnings- och kulturdepartementet 2006.

Vi fick lära oss vänta till sist och andra berättelser

Handelsmedlemmar om 1900-talets andra hälft. ”Handelsmedlem. Skriv om ditt liv och arbete!” uppmanade Handelsanställdas förbund och Arbetets museum i ett upprop 2004. 63 bidrag skickades in. Med anledning av Handels 100-årsjubileum 2006 återges 17 av dem i boken Vi fick lära oss vänta till sist. Berättelserna spänner över tiden från andra världskriget fram till våra dagar. De handlar om arbete i lanthandel och snabbköp, på lager och kontor, som dekoratör och fotohandlare. Men också om generationsklyftor, butiksnedläggningar och ny teknik som underlättar arbetet samtidigt som tempot skruvas upp. Boken är slutsåld och finns tyvärr inte som pdf. 2006.

Gusum i mitt hjärta

En intervjubok där människor berättar om sina liv i ett litet brukssamhälle i Östergötland. Berättelserna handlar om arbetets betydelse och om hur det är att leva med industrin som utkomst i en postindustriell tid. Projektet som startade 2003 i samband med Gusums 350-årsjubileum som bruksort, bestod bland annat av ett uppstartsprojekt, en skrivarcirkel och djupintervjuer – samt avslutades med en utställning. / Anna Christina Sundgren och Chris Karnevald (foto). 2005.

Industriland

Idéskiss till en utställning på Arbetets museum. Med fokus på den högindustriella epoken, 1930–1980, planerade Arbetets museum en utställning. Projektet Industriland behandlar 1900-talets samhälle med seklets stora ekonomiska, politiska och sociala omvandlingar. Idéskissen beskriver utställningens innehåll, mål och målgrupp och bygger på arbetet i en referensgrupp under hösten 2004. / Ref. Jan af Geijerstam, 2005.

Här har du mitt liv – skildringar vid sidan av normen

Tolv livsöden skrivna av homosexuella, bisexuella och/eller transpersoner. Vad händer med bögen som växer upp utanför Vittula? Hur träffade kvinnor andra kvinnor på 60-talet? Hur berättar en pappa för familjen om sitt behov att klä sig i kvinnokläder? Här har du mitt liv – skildringar vid sidan av normen är ett urval av de 44 berättelser som skickades in till Arbetets museum i samband med en minnesinsamling riktad till hbt-personer som genomfördes hösten 2004. Boken är utgiven av Arbetets museum 2005 i samarbete med NTG Fritt Fram, ett equalprojekt om sexuell läggning.

Museer med nya krafter

Slutrapport från ett pilotprojekt om frivilligarbete på museer 2002–2004. Ett projekt för att utreda och pröva om det går att finna modeller och arbetsmetoder för frivillighetsverksamhet på museerna. Hur kan man nå nya besöksgrupper och skapa en bredare och bättre förankring i lokalsamhället? Fem museer deltog i projektet.

Arbetslivsmuseer i Sverige

I ett samarbete mellan Arbetets museum och Riksantikvarieämbetet presenteras över 1000 av Sveriges arbetslivsmuseer. Utgiven 2004.

Yrken, makt och gestaltning

Rapport från en konferens på Arbetets museum den 22–23 oktober 2003. Arbetets museums skriftserie 4. Utgiven 2004.

Yrkens gränser och gestaltning

Rapport fån en konferens på Arbetets museum den 16–17 oktober 2002. Arbetets museums skriftserie 3.

Drömmen om ett bättre liv

Ett projekt om invandrare och invandring till Sverige genom tiderna. Invandrarföreningar, arbetslivsmuseer och studieförbund på 21 platser runt om i landet gick samman och studerade invandringen på den egna orten. Resultatet presenterades i 17 utställningar, två filmer, en bok och en minnesinsamling. ABF i Nordmaling intervjuade alla deltagare i projektet. Deras material har sammanställts i boken. / Red. Anna Christina Sundgren, 2002.

Manliga industriarbetsplatser – kvinnliga arbetare

Kvinnors erfarenheter. Fem gräv-rapporter. Utgiven av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i samarbete med Arbetets museum, ABF, Ekonomisk-historiska institutionen, Uppsala universitet, LO och Metallindustriarbetarförbundet 2002.