Om museet – Berättelser och arkiv

Publikationer

Arbetets museum ger ut skrifter och publikationer, bland annat utifrån våra minnesinsamlingar och samtidsdokumentationer, liksom från konferenser och utställningsprojekt.

Flera böcker liggandes på hög.

Ladda ner publikationer

Flera publikationer kan laddas hem som pdf:er här på webben. Andra kan köpas på nätbokhandlar eller i museets butik. Du kan också få publikationer hemskickade från museibutiken, då tillkommer portokostnad.

Utställningsform – i kroppen på en utställare 1967–1993

Eva Persson, konstnärlig ledare för utställningsverksamheten vid Arbetets museum har skrivit om utställningar som hon arbetat med på museet, om kultur och kulturpolitik. / Eva Persson, 1994.

Det dolda budskapet – kön – makt, kvinnor – män i utställningar

Seminarierapport från ett tredje kvinnoseminarium på Arbetets museum, arrangerat tillsammans med Riksutställningar. 1994.

Operation – teckningar, gouacher av Ulla Zimmerman

Utställningskatalog till en utställning som visade resultatet av ett långt och intensivt konstnärligt arbete vid operationsenheten på Borås lasarett. 1994.

”Det vi gör sätter spår hela livet” – förskollärare berättar

Under vintern 1992/93 genomförde TAM-arkiv, Lärarförbundet och Arbetets museum en insamling av förskollärarminnen. Nio av bidragen publiceras här. Berättelserna skildrar yrkets och pedagogikens förändringar från 1950-talets början till 1990-talet. Redaktör Annelie Johansson, 1994.

Rent och smutsigt – kvinnor och män, svenskar och invandrare i nittiotalets städvardag

Som en uppföljning och komplettering av minnesinsamlingen gjorde etnolog Gunnel Andersdotter en dokumentation av städarnas villkor på olika företag i östgötaregionen. Intervjuerna riktade sig främst till yngre städare, eftersom den tidigare minnesinsamlingen mest hade besvarats av äldre städpersonal. / Gunnel Andersdotter, Calle Stättengren och Anders Kratz, 1994.

Varje människa är värd att lyssna på – socialsekreterare berättar

För att komplettera materialet från minnesinsamlingen och ytterligare fördjupa kunskapen om socialsekreterarnas yrke och arbetsvillkor gjorde Annelie Johansson på TAM-Arkiv intervjuer med sexton personer verksamma inom socialtjänsten. Redaktör Annelie Johansson, 1993.

En socialarbetares minne

I en minnesinsamling som genomfördes 1990 vann Laila Grip andra pris med sitt bidrag. Det utgavs i anslutning till en utställning på Arbetets museum där konstnären Carin Ellberg gestaltade Laila Grips minnen.

Porten till arbete

Om arbetslöshet och arbetsförmedling. Redaktör Anika Agebjörn, 1993.

Åh, du sköna nya värld

Utställningskatalog med presentation av fotograferna Kerstin Bernhard, Åsa Franck, Tuija Lindström, Ulla Lemberg och Susanne Walström. 1993.

Perspektiven der Arbeit – konstnärer om samtida tyskt arbetsliv

Katalog till utställningen med samma namn, producerad på Landesmuseum für Technik und Arbeit i Mannheim. Konstverk gjorda mellan åren 1966–1991 visades. 1993.

Sjätte sinnet 6

Om hörselns betydelse i arbetslivet, och om risken att bli hörselskadad och om sjätte sinnet – förnuftet. Finns det plats för ett sjätte sinne i arbetslivet? Vad betyder sinnesupplevelserna för vår förmåga att dra förnuftiga slutsatser? Redaktör Anika Agebjörn, 1993.

Sjätte sinnet 4–5

Fjärde och femte numret handlar om lukten och smaken. Om brödupproret i Norrköping och hur man tillverkar barkbröd. Om den goda smaken, och om lungor och luktsinne. Sven Delblanc skriver om lukter han minns. Torgny Karnstedt skriver om lukten av skit och pengar runt pappersbruken. Redaktör Anika Agebjörn, 1993.