Gigjobb
I samband med utställningsprojektet Digitopia genomförde Arbetets museum en dokumentation där vi intervjuade gigarbetare om deras erfarenheter. Syftet var att undersöka hur arbetsförhållanden och villkor ser ut i gigarbetarnas vardag.
Från att ha varit något som framförallt förknippas med musiker och scenkonstutövare har gig nu letat sig in i många olika branscher. Kännetecknande är att det handlar om korta uppdrag som förmedlas via en app på telefonen. Gigarbetaren är ibland anställd av ett företag, andra gånger ses hen som egenanställd. Det rör sig ofta om leverans och transport av varor, som paket eller mat hem till beställaren, men det går att få hjälp med det mesta i olika appar. Flexibelt och fritt tycker vissa. Otryggt och osäkert tycker andra.
Den delen av dokumentationen som gäller intervjuer med gigarbetare är nu avslutad. Vi tar fortfarande gärna emot egenskrivna berättelser från dig med erfarenhet från gigbranschen. Materialet kommer att sparas i museets arkiv.
Upptäck fler nyheter
Stärk kulturarvet: digitalt möte om våra kurser våren 2025
Tisdagen den 17 december kl. 16.00–16.30 presenterar vi på Arbetets museum vårens kursutbud!Under mötet går vi igenom de 14 kurser...
Arbetets museum söker berättelser om kärlek online
Har du träffat din partner genom en dejtingapp, eller har det blivit mer svajp än kärlek? Har du någon gång...
Mohammad Sabaaneh är årets EWK-pristagare
Nu kan vi äntligen avslöja att Mohammad Sabaaneh är årets EWK-pristagare! Den palestinske satirtecknaren kommer att motta priset på Fullersta...
Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum
Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.